sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Kylmää

Vaikka olinkin suunnitellut esittelyjä tähän alkuvuoteen, niin pakko kirjoittaa kylmistä päivistä täällä meidän kotinurkissa.

Viimeiseen viikkoon on mahtunut jäätyneitä vesijohtoja, hyytyneitä autoja, yksi pettänyt käsijarru, jonka seurauksena pikkubussimme päätyi ojaan sekä lukematon määrä lämminvesiämpäreitä, joita on kannettu lampolaan. 

Olimme varautuneet pakkasiiin laittamalla sulanapitokaapelin lampaiden vesiastian pohjan alle. Mutta eihän se pelittänyt enää 27 asteen pakkasilla. Tämän vuoksi olemme kantaneet heille lämmintä vettä juotavaksi. 

Muutoin pakkaset eivät ole lampaiden eloon vaikuttanut. Samalla tavalla ne ovat viihtyneet ulkosalla kun aiemminkin. Syksyllä rakentamamme lampola on ns. kylmälampola, jossa "lämmönlähteenä" toimii kestopehku. Pehkun perustaksi laitoimme n. 10 cm risusilppua, jonka päälle tuli 15 cm turvelantaa ja kuivikkeeksi olkea. Olkea on lisätty tarpeen mukaan ja tuntuu kyllä siltä, että pehku olisi alkanut toiminaan. Mutta eihän se tietenkään koko lampolaa lämmitä, mutta tarjoaa lampaille lämpimän ja kuivan makuualustan.

Kanaset sen sijaan ovat päättäneet, etteivät halua ulkoilla enää kymmenen asteen pakkasilla, paukkupakkasista puhumattakaan. Kanalasta tehtiin lämpöeristetty ja hyvä niin. Kanalassa on pysynyt koko ajan noin +5 asteen lämpötila.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti